lördag 3 mars 2012

favorit i repris...

Jag har skrivit om klematis förut - och nu gör jag det igen (kommer troligtvis fortsätta...). Jag tycker att det är ett släkte som vi planterar alldeles för lite i våra trädgårdar....den är ju så användbar - tar ingen plats utan går att smyga in mellan andra växter, det gäller bara att välja rätt sort för ändamålet. Vi kommer att ha ca 60 olika sorter i butiken nu i vår,skulle kunna ha betydligt fler sorter men det är ju tyvärr en växtgrupp som är lite bortglömd.
Rooguchi - är den inte läcker, blommar bra hela sommaren, blir ca 1,5 m hög så den är lätt att binda på en obelisk eller pinnar ute i trädgården eller i en kruka.


Twinkle - en för oss ny sort men egenskaper ungefär som sorten över....så vacker!


Elvan - visst är den fin - ingår i viticella-gruppen vilket för att den är lättskött, blommvillig och tålig över lag, inget man misslyckas med.

jag återkommer med fler sorter så småningom, kan som sagt inte få nog av alla dessa underbara klematis-sorter.

3 kommentarer:

 1. Hej, Jättefina klematisbilder. Min mormors far tog fram en klematissort som uppkallades efter honom: G. Steffner. Har du sett denna klematis någonstans eller hört talas om den? Jag skulle väldigt gärna vilja få se ett exemplar. Mina sökningar efter den på nätet har inte gett någar säkra resultat.

  Tack för en fin blogg!

  Hälsningar
  /Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej Kristina, tack för inlägget...kul att ha en släkting som har en klematis uppkallad efter sig, tyvärr har jag inte hört talas om sorten....kollade med i en lista från en leverantör som har många sorter men den hade de inte, kan höra efter lite mer senare. Jag skickar med en länk där du i alla fall kan se och läsa om sorten http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=691 hoppas det är till någon nytta. Som sagt tack för kommentar - kul att någon läser det jag skriver.../Monika

  SvaraRadera
 3. Tack för länken Monika!
  Jag tror det är denna bild jag sett förut, men det som gör mig fundersam är att det står origin: USA. Gustav Steffner levde och verkade i Åmål mig veterligen. Skulle du få veta något mera om klematisen vore det jätteroligt att få veta.

  Hälsningar
  /Kristina

  SvaraRadera