söndag 1 maj 2011

Vårblommande klematis

Det här är tyvärr inte någon lättsåld grupp eftersom de allra flesta vill att allt ska blomma länge, de blommar i och för sig länge men bara på våren....däremot är de underbara under den tiden och det behöver ju inte vara fel om man kombinerar tillsammans med andra växter som blommar andra tider på året. Här kommer i alla fall några sorter.Clematis Cyanea (alpina-gr.) alpklematis, intensivt mellanblå blommor med ljusare kanter, blomningstiden är maj-juni. Denna sort blir mellan 2 och 3 meter hög så den är ju rätt lättplacerad. Hemma hos oss sitter den i staketet och blommar med mängder av blommor (bilden under) och resten av året har den ett fint bladverk som hos oss klarar sig riktigt bra mot alla typer av angrepp. Dessutom en riktigt tålig sort eftersom den går i zon 1-6. Lättskött och behöver bara putsas till ibland om man tycker att det är något fult på den.


Sorten här nedanför är Clematis Propertius (atragene-gr.) atragene-klematis som den så fint heter på svenska, den introducerades för ett antal år sedan med stort pådrag om att den doftade - det är ju inte så många som gör det, och med klematis är det ju så att man får lov att sticka näsan i dom för att känna dofterna så det är inga tunga, jobbiga dofter vi pratar om. Propertius får dubbla rosalila blommor med mörkare ådror, och så lite svag doft, huvudblomnigstiden är i maj till juni och så kan den blomma om någon gång framåt hösten (remontera). Höjden är 2-3 m. Även denna sort är lättskött eftersom man bara putsar till den vid behov. Zon 1-4.


Nästa sort är Clematis Floral Feast (förut Floralia) (atragene-gr.) och då med det fantastiska svenska namnet atragene-klematis. Färgbeskrivningen är ljusblå men den kan ju uppfattas på olika sätt och blommorna är halvdubbla. Även denna sort blommar i maj till juni och remonterar om i augusti (lite mer sparsamt då) Höjd 2 till 3 meter, zon 1-5. Åter igen en sort som bara behöver putsas till lite ibland . Den är otroligt vacker när den blommar, så passa på att plantera den.
Den sista sorten denna gång är Clematis Violet Shades (förr Violacina Bicolor) (atragene-gr.) och återigen atragene-klematis på svenska. Denna sort får klockformade, ljust violett blommor med starkare färgad bas. Blomningstiden är maj till juni och så kan den blomma om i augusti. Höjd 3 till 4 meter. Zon 1-4. Som ni nu vet så behöver den bara putsas vid behov. Något som är nästan lika vackert som blommorna är ju fröställningarna som ni ser här nedanför.


En sak som ni ska komma ihåg är att i klematissammanhang så är det svenska namnet inte så viktigt, ni har ju själva märkt att flera av sorterna här ovanför heter atragene-klematis och vill man då ha en särskild sort så är det viktigaste namnet Cyanea, Floral Feast, Jackmannii, Propertius, Violet Shades, mm. det namnet finns bara på en sort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar