fredag 20 augusti 2010

Solhatt - nej det har jag redan.....!!!!
Solhatt är en sådan växt som vi får höra om och om igen att - nej den har jag redan....och då har nästan alla en Magnus, det är absolut inget fel på den men det finns ju så många härliga sorter som faktiskt också har en plats i trädgården.

Här är tre olika vita sorter som är vackra på olika sätt.....

...först är Echinacea purpurea Alba (röd rudbeckia) obs! att det svenska namnet inte har något med färgen på blomman att göra och det kan vara lite förvirrande ibland, den är ju vit...!


....Echinacea Avalanche - rikblommig!


...Echinacea Virgin - knopp - knopp - blomma, så otroligt vacker i alla stadier (..den som väntar på något gott........)
Och nu tar vi några grönvita-lime färgade sorter...

...först ut här är Echinacea Green Envy och den är så läcker...jag vet inte hur den ska beskrivas bäst men den är helt klart speciell i utseendet.


nästa sort är Echinacea Coconut Lime och den ser väl ut som en badmintonboll - fast så otroligt mycket vackrare - man vill ta på den....


sist men inte minst är Echinacea Green Jewel - en grön juvel helt enkelt!


....och så går vi vidare in på de rosa sorterna

vi börjar med den ljusrosa sorten Echinacea Hope , mycket stora blommor har den och i USA så har denna sort använts för att samla in pengar till bröstcancer-fonder det är därför den har fått sitt namn Hope.


nästa sort är min favorit - Echinacea Fatal Attraction den är mycket mörkare i färgen än de andra sorterna så den ger ett mycket läckert intryck - först kommer knoppen....


...och sedan blomman......ytterligare en badmintonboll - Echinacea Pink Double Delight - eller ser den inte ut som en kokosboll kanske...fast rosa!


och nästa sort ser nästan likadan ut...Echinacea Razzmatazz - ibland finns den ena och ibland den andra, men just nu har vi bägge sorterna hemma...men den ser ut så här när den är på väg att slå ut...nästa sort har faktiskt ett eget utseende och det är Echinacea Pink PoodleOch nu går vi över till orangefärgade sorter....

...först kommer Echinacea Art´s Pride, omskriven i trädgårdstidningar men nästintill omöjlig att få tag på för den är svår i odling, däremot fungerar den när den är planterad även om det finns många andra sorter som växer betydligt bättre - men den är vacker och annorlunda!sedan har vi två sorter som inte går att se skillnad på även om man har dem brevid varandra och det är Echinacea Sundown......................och Echinacea Sunset (här ser man skillnad men bilderna är tagna i lite olika stadier)sista orangeröda sorten är Echinacea Hot Summer (knopp - knopp - blomma!) även den är en riktig läckerbit.....
och så en av de få gula sorterna av Echinacea-släktet, sorten Sunrise (oftast förväxlas Echinacea med Rudbeckia-släktet och i den gruppen finns det många gula sorter)så otroligt läcker att plantera tillsammans med Geranium Rozanne (trädgårdsnäva) eller Agastache Blue Fortune (Anisört/Anisisop)

Som ni märker så finns det många sorter att välja på och då var detta ändå bara ett urval av allt som finns, just nu så kan ni som sagt komma in och se de flesta sorterna blomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar